top of page

23 травня 2024 року

Сучасні тенденції промислового і крафтового виробництва сирів

З 4 березня до 11 травня 2024 р на кафедрі технології молока і молочних продуктів проходила сертифікатна програма «Сучасні тенденції промислового і крафтового виробництва сирів». Керівник програми – завідувачка кафедри технології молока і молочних  продуктів, професорка Галина Поліщук, координатор – доцентка Тетяна Осьмак.

Жага до знань об’єднала в одній програмі здобувачів різних рівнів освіти, а також промислових і крафтових виробників сирів з різних куточків України.

Програма, розрахована на 90 год. (3 кредити  ECTS), містила два модулі: «Теоретичні аспекти  виробництва сирів» та «Практичні підходи до виробництва сирів».

Під час вивчення першого модулю слухачі мали можливість засвоїти теоретичні аспекти з регулювання використання харчових добавок в Україні та країнах ЄС разом з професоркою кафедри  Оксаною Кочубей-Литвиненко. Головний технолог ТОВ «Науково-виробнича організація «Лактол Інтернейшнл» Анатолій Лукащук надав грунтовну інформацію щодо заквасочних, спеціальних культур та ферментних препаратів для виробництва сирів, а також детально розібрав зі слухачами особливості їх використання у технології сирів різних груп. Завідувачка кафедри технології молока і молочних  продуктів, професорка Галина Поліщук охарактеризувала сучасні тренди та інновації у сироробстві в Україні та світі.

Другий модуль був розрахований на відпрацювання практичних навичок в лабораторних умовах. З доценткою кафедри Анастасією Пухляк учасники засвоїли основні розрахунки при виробництві сирів, розібрали вимоги до молока-сировини у сироробстві, проаналізували якість коров’ячого і козиного молока, а також опанували особливості виробництва твердих сижучних сирів та оцінили їх якість. Одне з занять було спрямовано на розробку нового продукту – авторського сиру. Слухачі мали можливість експериментувати з сировиною і харчовими добавками та самостійно розробляти рецептури нових видів м’яких сирів. За участі гарантки освітньої програми «Промислові та крафтові технології для HORECA в туризмі» Оксани Топчій було організовано серію майстер-класів  голови українсько-литовської асоціації “Осередок сировара”, власниці «Школи сиру» Тетяни Дядечко. В рамках майстер-класів слухачі опанували технологію сирів Caciotta та Camembert, а також вдосконалили рецептури сиру Адигейського і Любительського з прянощами, рукколою і оливками.

23 травня 2024 р. проректор з науково-педагогічної та виховної роботи проф. Лариса Арсеньєва вручила сертифікати учасникам програми та подяки ректора запрошеним фахівцям Анатолію Лукащуку та Тетяні Дядечко.

Після завершення програми учасники пройшли опитування, залишили позитивні відгуки та висловили побажання до подальшої тісної співпраці з кафедрою технології молока і молочних продуктів НУХТ.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам програми та сподіваємося на подальшу тісну співпрацю. Бажаємо всім натхнення та нових звершень у вільній і незламній країні!

 

bottom of page