top of page

11 листопада 2022

Про харчові добавки та регламенти ЄС щодо їх використання дізналися магістранти освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки молока»

10 листопада 2022 року відбулася відкрита лекція професорки кафедри технології молока і молочних продуктів Оксани Кочубей-Литвиненко, до якої долучилися усі викладачі кафедри на чолі із завідувачкою, професоркою Галиною Поліщук. Підтримати колегу прийшли викладачі з кафедри технології хлібопекарських та кондитерських виробів – професорка Юлія Камбулова та доцентка Олена Білик.

Лекція на тему «Загальні відомості про харчові добавки та директиви Європейського союзу, що містять вимоги до них» була вступною до вибіркової освітньої компоненти «Харчові добавки: гармонізація регламентів ЄС у виробництві молочних і молоковмісних продуктів», яку здобувачі-магістранти 1 курсу обрали нещодавно з переліку вибіркових дисциплін освітньої програми. Тому лекторка подякувала усім здобувачам за їх вибір і запросила їх поринути у різноманітний світ харчових добавок для молочних і молоковмісних продуктів.

На початку лекції Оксана Кочубей-Литвиненко ознайомила здобувачів із політикою доброчесності під час вивчення дисципліни, задекларованою лектором і викладачем, що викладатиме лабораторні заняття, та описаною у силабусі дисципліни. Лекторка також звернула увагу на безпекові норми сьогодення та алгоритм дій під час сповіщення про небезпеку у регіоні, де перебувають здобувачі.

Під час викладання основного матеріалу лекції професорка Оксана Кочубей-Литвиненко детально зупинилася на загальних відомостях, основній термінології, меті використання харчових добавок при виробництві молочних і молоковмісних продуктів та основних способах їх введення до складу продукту; надала інформацію щодо установ і організацій, які на міжнародному та вітчизняному рівнях опікуються питаннями їх безпечного використання, перелічила регламенти Європейського парламенту та Ради ЄС, що містять вимоги до харчових добавок, та зосередила увагу на основних нормативних документах вітчизняного законодавства у сфері використання харчових добавок. При цьому лекторка анонсувала, що детальному вивченню регламентів ЄС будуть приділені наступні лекції, а здобути практичні навички їхнього застосування здобувачі зможуть під час виконання лабораторних робіт. У матеріалі лекції значний обсяг було виділено інформації щодо існуючих класифікацій харчових добавок та основних правил щодо розміщення інформації про харчові добавки на спожитковому пакуванні молочних і молоковмісних продуктів.

Професорка Оксана Кочубей-Литвиненко прочитала лекцію впевнено і спокійно, на високому науково-методичному рівні. Не зважаючи на онлайн-формат заняття, лекторці вдалось налагодити контакт із аудиторією, який визначався зворотнім зв’язком здобувачів із викладачкою.

bottom of page